Ervaringen


Wendy vd Markt (Productieleiding)

05 Juni 2018

Cijfer training:
Cijfer begeleiding:

Mijn ervaring met de mindfulnesstraining is geweldig.
Zat tegen een burn-out vanwege werkomstandigheden.
Heb geleerd om meer te genieten van het leven, rust te vinden en vooral om mijn patronen aan te passen en /of te accepteren dat ik zo mag zijn. De groep was zeer aangenaam ondanks de zware momenten werd er niet geoordeeld.
Wat wel blijft is dat je toch moet blijven oefenen om niet in herhaling te vallen. De training is een handvat voor je verdere leven.
Onze trainer Ronald Horstenbach is een uitstekende coach en begeleider. Zeer ervaren, respectvol en oordeelt niet.
De stiltedag heb ik prettig ervaren, zou het zo weer doen.
Ik weet dat ik er nog niet ben maar dit was zeer zeker een begin in de goede richting.

Bedankt Ronald voor de fijne training

   Lees meer

Mark (Engineer)

09 Oktober 2017

Cijfer training:
Cijfer begeleiding:

Deze training heeft een ommekeer in mijn leven gegeven door de inzichten die ik heb gekregen. Ik voel mij veel relaxter en ben heel anders in het leven gaan staan. In combinatie met de 1 op 1 therapie ben ik het onderliggende ervaren waardoor er innerlijke patronen zijn ontstaan. Ik ben heel diep gegaan, maar dat heb er heel graag voor over. Het heeft mij ook heel veel gebracht en merk nu dat het een ommekeer heeft gegeven naar een veel relaxter leven waarbij ik ook de dingen die ik heb geleerd in de mindfulness nog dagelijks toepas.

   Lees meer

Neelke

29 Augustus 2017

Cijfer training:
Cijfer begeleiding:

De training heeft me geleerd hoe ik vriendelijk kan luisteren naar delen van mezelf, waardoor deze delen een 'stem' krijgen, ik ze beter begrijp en er beter mee om kan gaan.
De oefeningen zijn goed uitvoerbaar, ook op andere momenten dan tijdens de training, bieden inzicht en tegelijkertijd iets praktisch, waardoor ik er direct iets aan had. En nog steeds heb, want ook al is de training al een tijdje afgelopen, ik blijf er mee bezig.
De begeleiding door Ronald sloot goed aan op wat ik nodig had: iemand die scherp en reflectief is, op een vriendelijke, oordeelloze manier.
 

   Lees meer

Jolanda

26 Augustus 2017

Cijfer training:
Cijfer begeleiding:

Ik heb de compassietraining gevolgd omdat ik meer inzicht wilde krijgen in mezelf en dat is zeker gelukt mede dankzij Ronald' s begeleiding. Ik sta meer open naar mezelf en ben beter naar de signalen gaan luisteren die mijn lichaam aangeven. Ik heb, ondanks de confrontatie met mezelf, de training als prettig ervaren. Een verrijking voor mezelf. Met grote dank hiervoor.

 

   Lees meer

Ed

24 Augustus 2017

Cijfer training:
Cijfer begeleiding:

Ik heb deze training gevolgd om meer grip te krijgen op mijn specifieke angstklachten.

Niets dan lof voor de trainer op het gebied van aandacht geven en concentreren op het gebied van zelfcompassie.

Accommodatie en documentatie zijn ook in orde.

Tijdens de oefeningen lukte het ook relatief goed om zowel te relaxen als bij les te blijven.

Helaas gaat dat tot nu toe niet op voor het dagelijkse leven..



Een trainingsavond van 2,5 uur is wel aan de lange kant, zeker als je niet gemakkelijk op een matje op de grond ligt.

 

   Lees meer

Louis (Electronicus)

13 Maart 2017

Cijfer training:
Cijfer begeleiding:

Ik ben met deze training gestart om mijn herstel wat meer vorm en zekerheid te geven.

Het heeft mij enorm geholpen om datgene wat ik geleerd heb in mijn dagelijks leven te verankeren.

De begeleider is zeer sympathiek en geeft je vanaf het begin al een geruststellend gevoel.

Ook de stilte dag was super. Dit is echt een aanrader, ook als de training is afgelopen.



Ronald bedankt.

 

   Lees meer

José (Horecamedewerkster)

26 Januari 2017

Cijfer training:
Cijfer begeleiding:

Ik ben de training gaan volgen omdat ik vrij veel stress ervaar in het dagelijkse leven. De training heeft mij veel inzichten gegeven in hoe om te gaan met die momenten. Het was een pittige training, vergt wel uithoudings- en doorzettingsvermogen, maar is zeer de moeite waard. Nu pak ik nog steeds mij rust en meditatiemomenten als ik erg onrustig ben. Ik ben er nog niet maar Ronald heeft mij de handvatten gegeven om eraan te werken.

   Lees meer

Geert (Administratief medewerker)

25 Januari 2017

Cijfer training:
Cijfer begeleiding:

Een goede cursus in een rustige omgeving waar je doormiddel van oefeningen handvaten krijgt om stress te verminderen.

   Lees meer

Ad

22 Januari 2017

Cijfer training:
Cijfer begeleiding:

Ik heb geleerd de rust terug te vinden.
Ronald wist me precies te vertellen hoe je dat kunt bereiken.
Hij heeft me ook geleerd dat "het moment voor jezelf " gerust mag.
Nu nog trek ik me een paar keer per week even terug in het nietsdoen, alleen ervaren.
Dat is al een hele les op zichzelf.

   Lees meer

Nikki (Productmanager)

21 Januari 2017

Cijfer training:
Cijfer begeleiding:

Gedurende mijn burn out heb ik ervoor gekozen om een mindfulness cursus te gaan volgen bij Ronald. Dit heeft me heel veel opgeleverd en de verwachtingen die ik ervan had overtroffen. Naast oefeningen en denkwijzen om stress te verminderen (wat ik ervan verwachtte) heeft het me ook geleerd veel bewuster te leven en met mezelf in contact te komen. Het is best een pittige training die veel tijd en inzet vergt en waarin je jezelf tegenkomt. Ronald begeleid de groep heel goed. Rustig met mildheid maar confronteert je wel wanneer dat nodig is. Erg blij dat ik deze training gedaan heb :)

 

   Lees meer

Bianca

20 Augustus 2016

Cijfer training:
Cijfer begeleiding:

Ik ben erg dankbaar en blij dat ik in de herstelfase van mijn burn-out bij Ronald terecht ben gekomen.
De training heeft me veel gebracht: inzichten, rust en meer energie en zelfvertrouwen.

Ronald is een enthousiaste, respectvolle, humoristische en zeer kundige trainer met veel zorg en aandacht voor iedereen in de groep.

Ik kijk ernaar uit om de compassietraining te gaan volgen!

   Lees meer

Miriam

10 Augustus 2016

Cijfer training:
Cijfer begeleiding:

Ik was al enige tijd aan het re-integreren na een bijna Burn-out (zat er dicht tegenaan). Maar merkte aan mijzelf dat ik er nog niet was. Ik ben gaan zoeken en kwam bij Mindfulness uit. Deze training heeft mij meer inzicht gegeven. Daarnaast meer rust en ik kan beter met stress omgaan. Deze training heeft mij laten zien dat ik heel veel dingen op de automatische piloot deed en dat ik meer in het nu moest gaan leven. Ook dat ik weer tijd voor mijzelf mag vrijmaken. Ik zorgde voor iedereen behalve voor mijzelf.

De training bij Ronald heb ik als zeer fijn ervaren. Hij neemt voor iedereen de tijd. Is heel erg enthousiast en legt dingen goed uit. De cursus had ik kunnen declareren maar ik heb het niet gedaan omdat ik het nu zie als een investering in mijzelf waar ik heel erg blij mee ben.

   Lees meer

Eef (Psychiatrisch verpleegkundige)

16 Juli 2016

Cijfer training:
Cijfer begeleiding:

De training was een verreikende ervaring. In de gefaseerde opbouw en in combinatie met de huiswerkoefeningen leer je hoe je mindfulness-mindset en leefstijl kunt incorporeren in je leven. De directe (zintuiglijke) ervaring is de poort naar de mindfulness-ervaring en dat was een ware eye-opener: geen zweverige of cerebrale insteek wat ik eerder verwacht had.

Ronald is een rustige trainer met veel eigen ervaring - dat is goed te merken - met aandacht en zorg voor de cursisten. Humor en relativering is ook een belangrijk kenmerk.
Bedenk dat - samen met de avonden zelf - de tijdsinvestering aanzienlijk is en het lukte niet altijd om dat vol te houden. Een deel van de trainingssessies is gewijd aan de reflectie over de ervaring, dat was minder aan mij besteed maar andere cursus leden vonden dat juist een pluspunt.

   Lees meer

M. Bosmans (Leerkracht speciaal basisonderwijs)

15 Juni 2016

Cijfer training:
Cijfer begeleiding:

Ik vond het altijd prettig om naar de mindfulnesstraining te gaan. Ronald is een ervaren, rustige, humoristisch en geleerde trainer. Hij geeft je het gevoel dat je er mag zijn en dat het oké is hoe je bent.

Ik ben Ronald heel dankbaar (en mijn omgeving ook) dat hij mij heeft begeleidt in het mindfulness proces. Ik ervaar nu meer rust en kan dingen eerder los laten of accepteren dat het zo is, zoals het is.

   Lees meer

Ilja

23 Maart 2016

Cijfer training:
Cijfer begeleiding:

Door stress en veel piekeren uiteindelijk kaak- en kiesklachten gekregen( van al het klemmen). Tijd dus om er iets aan te doen.
De mindfulnesstraining bij Ronald heb ik als zeer prettig, leerzaam en nuttig ervaren. De opbouw in de cursus was erg goed, steeds een laagje dieper.
Ronald heb ik ervaren als een zeer deskundige, rustige en respectvolle trainer, die voor iedereen aandacht heeft. Hij zorgt ervoor dat er ook een prettige sfeer in de groep ontstaat.
Het is wel van belang dat je de oefeningen regelmatig, liefst dagelijks doet. Dit valt in het begin echt niet mee, maar gaandeweg ga je het resultaat merken en kost het geen moeite meer.
Aan het eind van de cursus al een heel stuk rustiger en geen pijn meer in mijn kaak/kies! Ik ben er nog niet, maar heb voldoende tools meegekregen om hier zelfstandig mee verder te kunnen.

Ronald, heel erg bedankt voor je deskundige en prettige begeleiding....

   Lees meer

Wendy

16 Maart 2016

Cijfer training:
Cijfer begeleiding:

De 8 weekse cursus mindfulness heeft me rust gebracht en me geholpen om in het nu te leven met aandacht. Ronald is een rustige, enthousiaste trainer. Die aandacht heeft voor iedereen in de groep. Echt een aanrader!

   Lees meer

Natasja Schipper ( Orthopedagoog )

24 Januari 2016

Cijfer training:
Cijfer begeleiding:

Ronald heb ik ervaren als een zeer rustige, professionele en getalenteerde trainer van de 8 weekse Mindfulness training. Ik deed deze training als vooropleiding voor mijn opleiding Mindful Parenting bij de UvA. Hij heeft de kracht van Mindfulness bij mij versterkt en daar ben ik hem erg dankbaar voor! Thanks

 

 
 


 
 


 

 

   Lees meer

YVON (Kinderverpleegkundige in de kinderthuiszorg)

12 Januari 2016

Cijfer training:
Cijfer begeleiding:

Ik heb in het najaar van 2015 de compassietraining gevolgd. Voor mij was het een mooie aansluiting op de mindfulnesstraining die ik in het voorjaar gevolgd had. Tijdens de compassietraining kom je meer tot verdieping en ga je verder met jezelf aan de slag. Voor mij zijn het 2 puzzelstukjes die mooi in elkaar passen. Het heeft mij veel gebracht. Meer kijkend met compassie naar mezelf maar ook naar een ander.

   Lees meer

E. Peters (Medewerkster HR)

08 November 2015

Cijfer training:
Cijfer begeleiding:

Ik ben mindfulness gaan volgen, omdat ik teveel piekerde, mijn hoofd altijd vol zat en er geen ruimte meer was om te genieten en in het hier en nu te leven.
Tijd voor actie dus....

Ik heb ervoor gekozen om mindfulness bij Ronald te volgen, omdat hij niet zweverig is en Ronald een prettig persoon is. Hij creëert een veilige omgeving met een prettige open sfeer.

Na 8 weken was ik goed op weg! Ik heb meer ruimte in mijn hoofd, meer rust en kan mijn grenzen beter aangeven. Ik herken patronen en ben me bewuster om hier mee om te gaan. Ik heb meer energie gekregen en geniet meer.

Na 8 weken stopt de mindfulness niet, maar het is een begin van een nieuwe manier van leven!

Ronald, bedankt!

   Lees meer

Ellen Coolen (Leerkracht basisonderwijs)

27 Oktober 2015

Cijfer training:
Cijfer begeleiding:

Wat heb ik genoten van de MBSR in Waalre bij Ronald Hochstenbach.

De afwisseling tussen theorie, oefenen en luisteren naar elkaars bevindingen vond ik heel prettig en was ook goed in balans.

Met een rustige, goed luisterende en niet-oordelende houding weet Ronald de kern te raken, waardoor je aan het denken gezet wordt.

Dit heeft zeker ook zijn invloed gehad op de groepsdynamiek. We zijn een warme, veilige groep geworden.

Dat was een heel prettige ervaring.

Iedereen nogmaals heel erg bedankt!!!



Ik kan en ga weer verder ( goed uitgerust :)) op mijn weg…….

 

   Lees meer

Maurice 37 jaar (Coördinator)

31 Juli 2015

Cijfer training:
Cijfer begeleiding:

Op een mooie plek in Waalre is de training gegeven.
Leren om vanuit een gejaagd bestaan, stap voor stap tijd te nemen en zaken te benoemen is niet makkelijk. De rustige en respectvolle manier vanuit Ronald zorgen voor een goede bedding, waarin je mag zijn.

   Lees meer

Walther

29 Juli 2015

Cijfer training:
Cijfer begeleiding:

Niet wetende of deze training bij mij zou passen, toch ingeschreven. Reeds bij de intake was het voor mij al duidelijk dat mindfulness niet zweverig is, maar geankerd is in je dagelijks leven. De training gevolgd en door de uitgangspunten van mindfulness en gebracht door een bewogen trainer, heeft dit ook voor mij passende tools opgeleverd om goed/beter verder te kunnen. Verwacht geen pas-klare oplossing maar je wordt heel nadrukkelijk op weg gezet naar een bewustere levenswijze. Door dagelijkse oefeningen/trainingen krijgt het een vaste inhoud in je leven en dit met een grote meerwaarde! Deze 8-weekse Mindfulnesstraining gebracht door Ronald Hochstenbach is voor menigeen een aanrader!!

   Lees meer

Jordy (Risk Engineer)

24 Juli 2015

Cijfer training:
Cijfer begeleiding:

In de herstelfase van mijn burn-out had ik al plannen om een mindfulness training te volgen. Ik wilde graag meer rust in mijn hoofd, met aandacht in het nu zijn en activiteiten met aandacht uitvoeren. ...en tools krijgen om dit vast te kunnen houden. Op internet gezocht naar een trainer in de regio. De kennis en ervaring en de eerste indruk die ik van Ronald kreeg aan de telefoon waren voor mij doorslaggevend om me in te schrijven.
De training in mei kwam voor mij op het juiste moment. Gelukkig was er nog een last-minute plaats vrij.
De training werd gegeven in een kleine groep van 12 personen. Ronald straalt een en al rust en openheid uit. De trainingsmomenten verliepen op een fijne, respectvolle en ongedwongen wijze. Als je niets wil delen dan hoeft dan ook niet. Dit gaf me de mogelijkheid om me kwetsbaar op te stellen. Na afloop van elke cursusavond was ik ontspannen en had ik meer energie.
De training heeft me nieuwe inzichten gegeven. Het structureel uitvoeren van de meditatie(s) vergt discipline en schiet er af en toe bij in. Maar ik geniet nu meer van (kleine) momenten omdat ik die met aandacht doe. Ik ben me meer bewust van mijn lichaam, mijn gevoelens en gedachten door er vaker bij stil te staan. De training is een echte aanrader!

   Lees meer

Yvon (Kinderverpleegkundige in de kinderthuiszorg)

13 Juli 2015

Cijfer training:
Cijfer begeleiding:

Ik heb onlangs de training Mindfulness gevolgd. Onze groep bestond uit 7 mannen en 6 vrouwen van verschillende leeftijden.

Ik heb deze training gevolgd omdat ik graag meer met aandacht mijn leven wilde leiden en meer in het NU wilde zijn. Ik had het gevoel dat ik teveel op "de automatische piloot" mijn leven leefde wat gepaard ging met stress en een continue gedachtenstroom. Tijdens de training en de dagelijkse oefeningen heb ik meer inzicht gekregen in mezelf en tools aangeboden gekregen om op te merken wat er bij me speelt. Door het dagelijkse oefenen en het leven met aandacht te bekijken ervaar ik nu meer rust in lichaam en geest. Ik ervaar het volgen van deze training als zeer waardevol.

Ronald is een fijne, rustige trainer die aandacht heeft voor iedere cursist en deze in zijn/haar waarde laat. Ik ben erg blij dat ik Ronald heb leren kennen.

 

   Lees meer

B. van der Zwaag (Geestelijk verzorger )

13 Juli 2015

Cijfer training:
Cijfer begeleiding:

Vorig jaar heb ik de 8-weekse training gevolgd bij Ronald Hochstenbach. Een goede ondersteuning in mijn dagelijks leven. Nu, een jaar later, maak ik er nog steeds gebruik van. Gedurende de dag probeer ik het toe te passen wat me rustig maakt. Aan het eind van de avond een mindfulnessoefening maakt dat ik lekker slaap.

 

   Lees meer

Robert

11 Juli 2015

Cijfer training:
Cijfer begeleiding:

Zeer waardevolle training , hele goede begeleiding van Ronald .
Het heeft me vele tools gegeven om beter om te gaan met stress
en te leven in het hier en nu , en meer te genieten van alle dingen in het leven

   Lees meer

Yolanda (Projectmedewerker)

09 Juli 2015

Cijfer training:
Cijfer begeleiding:

Vanwege mijn burnout raadde een collega me aan om een mindfulness training te volgen. Het zou zelfs (onder verwijzing van de huisarts) geheel betaald worden door mijn ziektekostenverzekering omdat het zelfs wetenschappelijk is vastgesteld dat het volgen van deze 8 weekse training baat heeft bij het blijvend terugbrengen van stress. En dat is precies wat ik heb mogen ervaren. Ik ben de afgelopen weken vele stappen vooruit gegaan en heb blijvend veel meer rust in mijn lijf, hoofd en leven gekregen. Het heeft mijn leven blijvend veranderd en vele nieuwe inzichten gegeven.

   Lees meer

Laura (Sociaal pedagogisch medewerker in de kinderopvang)

09 Juli 2015

Cijfer training:
Cijfer begeleiding:

Ik ben net klaar met het volgen van de mindfullnes cursus. Het heeft me veel gebracht zowel rust als inzichten . Via de cursus kwam ik er achter dat ik erg weinig in het moment leef maar meer in het verleden en de toekomst. Door dat ik heb geleerd meer in het nu te leven ervaar ik ook minder zorgen en stress. Wel moet ik zeggen dat je hier wel zelf mee verder moet want na acht weken stopt het niet. Ronald is een erg fijne relaxte leraar zonder oordeel.

Iedereen die meer rust wil ervaren kan ik het echt aanraden. Het proeft bij mij ook naar meer.



Groetjes laura

 

   Lees meer

Trudie

04 Juli 2015

Cijfer training:
Cijfer begeleiding:

Ik heb er veel van geleerd door daar elke dag tijd voor in te ruimen. Soms 10 min. andere keer langer.
Het heeft mij meer energie gegeven, dank Ronald.

   Lees meer

Eva

03 Juli 2015

Cijfer training:
Cijfer begeleiding:

Mindfulness is een deel van mijn leven geworden. Ik gebruik de oefeningen vaak in mijn dagelijks leven om weer op kracht te komen en of te ontspannen. Tijdens de training vergen de oefenigen nog heel veel tijd, maar later kan het ook korter. Soms doe ik een oefening maar 10 min. en voel me daarna al weer opgeladen! Na afloop van de cursus heb ik verdere literatuur over mindfulness gelezen, die Ronald mij heeft aanbevolen. Dat heeft mijn ervaring tijdens de cursus verstevigd. Hier kan ik altijd op terug vallen, als het nodig is. Al me al, een aanrader voor iedereen!

 

   Lees meer

Tim (Werktuigbouwkundige)

02 Juli 2015

Cijfer training:
Cijfer begeleiding:

Deze training heeft mij veel geholpen om mijn concentratie te verbeteren.

 

 
 


 
 


 

 

   Lees meer

Theo Niessen

01 Juli 2015

Cijfer training:
Cijfer begeleiding:

Ronald Hochstenbach is een toegewijd, authentiek en kundig mindfulnesstrainer. Zijn aanpak is toepassingsgericht. Met zijn wijze van vragen stellen tijdens de bijeenkomsten hielp hij me om in woorden uit te drukken wat voorheen impliciet bleef. Hij is hierin vasthoudend met respect voor de grenzen van mij als deelnemer

 

 
 


 
 


 

 

   Lees meer

Cor Vervest

18 Juni 2015

Cijfer training:
Cijfer begeleiding:

Ik had pijn op de borst. In eerste instantie ziet men afwijkingen bij de fietstest. Cardioloog constateert echter na uitgebreid onderzoek, dat mijn hart op de juiste plaats zit en geen problemen veroorzaakt.
Daarna longarts geraadpleegd en hij constateert ook geen afwijkingen aan de longen en luchtwegen. Daarna naar de maag, darm en leverspecialist. Ook hij kan niets constateren. Dus uiteindelijk heeft dit alles veel geld gekost, terwijl er geen medische complicaties worden gesignaleerd.

De longarts gaf het advies eens te kijken naar mijzelf. Tijdens het gesprek met hem kwam al snel naar voren, dat ik een grote werkdruk had, waarbij ik ook nog eens verkeerd ademhaalde. Na 62 jaar komt vast te staan dat die ademhaling niet juist gebeurde en dat ik ook niet goed luisterde naar mijn eigen lichaam.

De longarts adviseerde literatuur aan te schaffen. Mijn oudste zoon zocht voor mij op internet en raadde mij aan iets te gaan doen met Mindfulness. Tot voor 8 weken was het voor mij een onbekend begrip. Daarbij de eerste gedachte: toch niet zweverigs? Hij zocht en vond de site www.mindfulnesstrainingen.info
Ik besloot na het lezen van de daar aanwezige tekst mij in te schrijven.

De cursus werd op dat moment alleen maar in Helmond gegeven, terwijl ik ten zuiden van Eindhoven woon.
Maar toch de stap genomen om wekelijks daar naar toe te gaan. En ik was niet alleen. 10 andere lotgenoten hadden zich om allerlei uiteenlopende redenen aangemeld.

Vol goede moed, maar ook een beetje gespannen begin ik aan de cursus. Naast de diverse levenswijsheden wordt er ook aandacht besteed aan de ademhaling alsmede oefeningen welke daar mee verband houden. Ook is er ruimte voor yoga-oefeningen, welke bij een juiste uitvoering rust kunnen brengen in je lichaam.
Het belangrijkste vond ik de mildheid, waarmee zaken werden omgeven.
Ook het loslaten kreeg veel aandacht, zodat je dat in de dagelijkse praktijk ook hebt kunnen toepassen.

Na 8 bijeenkomsten alsmede een speciaal georganiseerde dag kan ik alleen maar constateren, dat het volgen van de trainingen alsmede het maken van het huiswerk voor mij een openbaring is geweest. De manier waarop de cursus werd gedoceerd gaf zoveel rust. Daarnaast zorgde het huiswerk er voor dat je buiten de cursus om ook naar je eigen handelen keek en diverse dingen ging veranderen.

Inmiddels ben ik zover dat ik geen pijn meer op de borst heb.
Ik begin anders te ademen en de opgedragen oefeningen zorgen er voor dat ik op allerlei manieren mindful kan zijn. Of het nu tijdens het werk is of gedurende het lopen op het strand op je eigen wijze; alles draagt bij tot een plezieriger leven zonder pijn.

Naast de complimenten voor de trainer voor het uitstekend doceren van deze trainingen dank ik ook de medecursisten voor de wijze waarop men naar elkaar luisterde en eventueel van goede raad voorzag. Ondanks dat het voor mij de gehele dinsdagavond in beslag nam, was het volgen van deze training een genot, waar ik nog lang van mag genieten.

Ronald en medecursisten bedankt.

   Lees meer
Deel uw ervaring

Copyright © 2018 Hochstenbach Praktijk voor Mindfulness
Webdesign & CMS by Downdijk